Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Alighieri, Dante - Božská komedie

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Z italského originálu L A D I V I N A C O M M E D I A přeložil O.F. Babler.


Autorem tohoto didakticko-alegorického eposu je největší italský básník 14. století. Žil v letech 1265 až 1321. Dante pocházel z Florencie , dosáhl značného vzdělání , zejména se zabýval studiem antického, italského a provensálského básnictví. Jako stoupenec protipapežské strany musel r. 1302 odejít do vyhnanství a zbytek života strávil ve Veroně a Raveně. Hlubokým zážitkem, který poznamenal Dantovu celoživotní tvorbu, byla jeho láska k Beatrici, ta však v době, kdy vznikalo toto jeho vrcholné dílo, byla již po smrti. Četl jsem vydání z roku 1952, vydalo nakladatelství Vyšehrad, Praha.
Epos Božská komedie má tři části : Peklo, Očistec a Ráj. Při putování Peklem a Očistcem je Dantovým průvodcem básník Vergilius, který je pro autora symbolem pozemského vědění, Rájem ho provází sama Beatrice, protože Vergilius jako pohan sem nesmí vstoupit . Beatrice, idealizovaná postava Dantovy zemřelé platonické lásky, je pro něj symbolem boží pravdy. Na své pouti třemi záhrobními říšemi v hovorech s dušemi zemřelých kritizuje soudobou politiku a své odpůrce, které umístil do Pekla. Snaží se o umělecké zobrazení problémů celého tehdy známého světa, v díle najdeme biblické mýty i události starověkých dějin.
Epos se skládá celkem ze stovky zpěvů, první zpěv Pekla je úvodem k celému eposu, dále pak obsahuje každá část třicet tři zpěvů. Zpěvy jsou napsány tercinami, to znamená trojveršovými strofami. Děj spočívá v tom, že básník zabloudil v lese, kde jej ohrožují tři šelmy: Smyslnost, pýcha a lakomství. Jeho průvodcem se stane básník Vergilius, vyslaný zemřelou milenkou Beatricií. Nebezpečí mohou uniknout, jestliže projdou Peklem a Očistcem.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT